Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آش‌ها و آبگوشت‌های همدان عطر و طعم لذت‌بخشی دارند کافیست یکبار امتحان کنید، فراموش نخواهید کرد، از آش خشکبار و برنج و بادمجان گرفته تا آبگوشت قورمه و فلفل.

 ۲۴ مهر روز جهانی غذاست، از آن جایی که تغذیه تأثیر مهمی در سلامتی فرد دارد، تأکید بسیاری بر استفاده درست از خوراکی‌ها و مواد غذایی مغذی می‌شود، در صورتی که امروزه نوع تغذیه با گذشته تفاوت زیادی کرده و برخی غذا‌های سنتی را به حاشیه برده و به غذا‌های پرچرب و فست‌فود گرایش پیدا کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته فرهنگ غذایی در هر شهر و جامعه‌ای متفاوت است به طوری که نوع تغذیه متفاوت در آن خود عاملی برای گردشگرپذیری شده و جذابیت‌های سفر را بالا برده است.

همدان نیز به عنوان یکی از کهن‌ترین استان‌های کشور غذا‌های خوشمزه‌ای دارد، مردم این دیار به غذا‌های رقیق و آبکی با سبزی‌های معطر و کوهی علاقه بسیاری دارند که معروف‌ترین آن غذا‌های سنتی مثل آبگوشت و آش‌های مختلف است.

مردم این منطقه در بهار سبزی‌های کوهی را از دل کوه و صحرا چیده و یا از بازار تهیه می‌کنند و در روز‌های بلند بهار آش‌های معطری را تهیه می‌کنند، گاهی هم سبزیجات را خشک می‌کنند تا در روز‌های سرد زمستان از این سبزی‌ها استفاده کنند.

بر این اساس بر آن شدیم در روز جهانی غذا به معرفی برخی از آش‌های سنتی و قدیمی همدان که عطر و بوی آن‌ها همچنان مشاممان را می‌نوازد، بپردازیم.

آش خشکبار

«خشکبار» یکی از خوشمره‌ترین و در عین حال سالم‌ترین خوراکی‌هایی است که بازار آن در همدان داغ داغ است، بانوان همدان در تابستان خشک کردن میوه‌ها را جزو برنامه خود قرار می‌دهند که علاوه بر استفاده به عنوان میان‌وعده در فاصله بین وعده‌های اصلی غذا، آش خشکبارشان نیز به راه باشد.

این آش پر است از انواع خشکبار شامل آلو خشک، آلبالو خشک، برگه زردآلو و… به علاوه حبوبات، سبزی آش، رشته، شیره انگور و پیاز و نعناع داغ؛ یک آش خوشمزه‌ای با طعم ملس.

آبگوشت قرمه همدان

قورمه سبزی غذای دوست‌داشتنی همه ایرانی‌هاست، اما در همدان غذایی هست که طعم آبگوشت را با قورمه سبزی ترکیب کرده و آبگوشت خوشمزه‌ای به اسم «آبگوشت قرمه» پخته می‌شود.

مواد لازم برای این غذا سبزی قورمه، سیب‌زمینی، لیموعمانی، پیاز داغ، لوبیا قرمز و تخم مرغ است که مزه منحصر به فردی هم دارد

آش برنج همدان

یکی از آش‌های معروف این استان آش برنج است، غذایی سالم و محبوب که با موادی مثل عدس، برنج و آب قلم بسیاری از مواد معدنی که بدن به آن احتیاج دارد را تامین می‌کند.

این آش مخصوصا برای درمان سرماخوردگی خیلی مفید است برای همین در فصل سرد زمستان تبدیل به غذایی پرطرفدار می‌شود.

آش بادمجان ملایر

ملایر یکی از شهرستان‌های استان همدان است که غذا‌های اصیل زیادی دارد، یکی از آش‌های اصیل این ناحیه آش بادمجان ملایر است که عطر و طعم بی‌نظیری دارد.

از مواد اصلی این آش بلغور و عدس است که خیلی از پزشکان مصرف آن‌ها را برای سلامتی سفارش می‌کنند.

آش آماج همدان

آش آماج از غذا‌های محلی این شهر است که در شهر‌های دیگر هم درست می‌شود، مواد لازم برای تهیه این آش سبزی آش (تره و پیازچه)، حبوبات (عدس، لوبیا چشم‌بلبلی)، پیازداغ، سیر تخم مرغ و البته آماج است (آماج خمیر رنده شده‌ای است که در مراحل پایانی پخت به آش اضافه می‌شود).

آش هویج و جو

همدانی‌ها آشی دارند که از ترکیب هویج و جو که هر دو مواد مغذی زیادی دارند، تهیه می‌شود. این آش خوشمزه طعم خوبی دارد.

خورشت غوره بادمجان

بادمجان از مواد غذایی پرکاربرد برای تهیه غذا‌های ایرانی است و ایرانی‌های زیادی با این ماده غذایی خوراک‌های خوشمزه در عین حال متنوع درست می‌کنند. خورشت «غوره بادمجان» از آن غذا‌هایی است که طعم ترش آن به همراه ادویه مناسبی که در آن به کار می‌رود مزه بی‌نظیری را به وجود آورده است. در تهیه خورشت بادمجان، مرغ، گوشت چرخ کرده، گوجه فرنگی، غوره، پیاز و رب گوجه فرنگی استفاده می‌شود.

آبگوشت فلفل همدان

 

آبگوشت از غذا‌های اصیل ایرانی است که همدانی‌ها آن را در سفره‌های خود دارند، اما آبگوشت همدانی‌ها کمی تندتر از سایر نقاط است؛ مواد لازم برای تهیه آبگوشت فلفل همدان گوشت گوسفندی، سیب‌زمینی، گوجه فرنگی، نخود، پیاز، سیر، فلفل سبز مخصوص همدان، زیره سبز، زنجبیل تازه و آبلیمو است.

آش کاچی همدان

«کاچی» یکی از بهترین غذا‌هایی است که در بیشتر شهر‌های ایران تهیه می‌شود، اما در همدان پای ثابت همه کاچی‌ها بلغور یا آرد گندم است. در همدان برای درست کردن آش کاچی از بلغور گندم، کشک، آب، سیر، فلفل، نمک و روغن حیوانی استفاده می‌شود.

اما تهیه آش در همدان به این غذا‌ها ختم نمی‌شود، آش رشته، آش دوغ، آش پتله، سوپ‌های متنوع و... از دیگر آش‌هایی هستند که در همدان به سبک و سیاق متفاوتی تهیه می‌شود به طوری برخی از آن‌ها از سوی میراث فرهنگی به ثبت ملی نیز رسیده است.

ثبت ملی دو آش «ایران شوربا» و «غازیاغی»

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان در گفتگو با فارس اظهار کرد: از غذا‌های سنتی همدان دو مورد ثبت ملی شده که آش «ایران شوربا» و «غازیاغی» هر دو از کبودراهنگ هستند.

فریبا نعمتی بیان کرد: در حال حاضر ۶ پرونده غذا‌های سنتی همدان نیز آماده شده و برای بررسی به سازمان میراث فرهنگی ارسال شده است تا ثبت ملی شود.

وی ادامه داد: خورشت ماست همدان و خورشت یا آش کشک هویج ثبت ملی شده و آبگوشت کلم و چند غذای دیگر نیز در دست پیگیری برای ثبت ملی است.

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان اضافه کرد: تنوع غذایی به خاطر تنوع اقلیمی است به طوری که در همدان و اکثر شهر‌های غربی گندم وجود دارد و اکثر غذا‌ها نیز گندم دارند.

وی افزود: فرهنگ غذایی ما نیز برگرفته از تنوع اقلیمی است و آش‌ها نیز دربرگیرنده موادی هستند که کشاورزی آن شهر و دیار دارد، این غذا‌ها بهترین زمینه برای تقویت گردشگری و معرفی فرهنگ یک منطقه است.

منبع : فارس

انتهای پیلم/

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: آشپزی تغذیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۸۰۴۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کدام فلفل‌ها از همه تندتر هستند؟

با خوردن فلفل، لب‌هایت می‌سوزد، زبانت آتش می‌گیرد و غشا‌های مخاطی که از ریه‌ها در برابر تهدید محافظت می‌کنند، آبریزش بینی شما را تحریک می‌کنند. با خوردن فلفل، رگ‌های خونی منبسط می‌شوند و بدن شما احساس می‌کند که در حال آتش گرفتن است بنابراین برای کمک به خنک شدن بدن، تعریق آغاز می‌شود.

به گزارش ایسنا، مهم نیست که میزان دمای غذای شما چقدر باشد، زیرا همچنان این ادویه بدون اینکه به دمای غذا مرتبط باشد می‌تواند باعث تعریق شما شود. بر اساس گفته آموزش علوم فیشر آمریکا، دلیل تندی غذا به درجه حرارت گرمای آن نیست. تندی در غذای ما به علت کپسایسین است، ماده‌ای که به فلفل تندی می‌دهد.

سطح تندی یک غذا بر اساس میزان تحریک واکنش ما به کپسایسین اندازه‌گیری می‌شود، این اندازه‌گیری واحد حرارتی اسکویل (SHU) نامیده می‌شود. بر اساس این واحد اندازه‌گیری، فلفل دلمه‌ای نمره صفر، فلفل موزی می‌تواند ۹۰۰ باشد و هالاپینو (هالاپینو یا هالوپینو یکی از انواع فلفل‌های تند بومی مکزیک است که کوچک بوده و به رنگ سبز یا قرمز دیده می‌شود) می‌تواند تا ۱۰هزار برسد. هابانرو یا فلفل هندی ۳۵۰هزار و فلفل ترینیداد اسکورپین همچنین اسپری فلفل می‌توانند به محدوده دو میلیون برسند و کپسایسین خالص (بر اساس ارقام منتشرشده انجمن شیمی آمریکا) ۱۶ میلیون است؛ بنابراین اگر علت تعریق ما دما نیست، چه چیزی در غذای تند وجود دارد که با خوردن آن عرق می‌ریزیم؟

دهان ما گیرنده‌های TRPV ۱ دارد که گرما را تشخیص می‌دهد و ما را از خوردن غذا‌های خیلی گرم باز می‌دارد. کپسایسین این گیرنده‌های TRPV ۱ را تحریک می‌کند و سیگنالی به مغز می‌فرستد مبنی بر اینکه ما در حال خوردن چیزی داغ و خطرناک هستیم. مغز با ارسال یک احساس سوزش به آن قسمت از دهان ما پاسخ می‌دهد سپس بدن همان‌طور که باید به دمای گرم واکنش نشان دهد، تعریق را آغاز می‌کند همچنین ممکن است متوجه شوید که هنگام خوردن غذا‌های تند احساس عجله دارید به این دلیل که بدن شما کپسایسین را به‌عنوان یک تهدید اشتباه تعبیر می‌کند، بنابراین هم دوپامین و هم آدرنالین را به عنوان پاسخ ترشح می‌کند.

کپسایسین کاملا در دستگاه گوارش ما تجزیه نمی‌شود، بنابراین وقتی در حال خروج از سیستم بدن باشد، همان سوزش را احساس خواهید کرد. به گفته انجمن شیمی آمریکا، اگر تندی غذا شما را تحت تاثیر قرار داد، از مصرف آب اجتناب کنید که شعله بیشتری به آتش می‌افزاید. در عوض شیر بنوشید یا بستنی یا پنیر بخورید. کازئین موجود در این محصولات لبنی به دور کپسایسین می‌پیچد و به حذف آن از زبان شما کمک می‌کنند.

اگر بتوانید گرما را تحمل و عرق کنید، غذا‌های تند فواید زیادی برای سلامتی دارند. طبق نتایج مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۱ که در نشریه Physiology & Behavior منتشر شد، افزودن فلفل قرمز به غذا می‌تواند میزان کالری سوزی در روز را افزایش دهد. اگر معمولا غذای ملایم‌تری می‌خورید، فلفل قرمز می‌تواند هوس شما را برای غذا‌های چرب، شور و شیرین کاهش دهد. با این حال، جوانه‌های چشایی (یا پرز‌های چشایی حاوی سلول‌های گیرنده مزه هستند که به سلول‌های چشایی نیز معروف هستند)، شما می‌توانند تحمل غذا‌های تند را ایجاد کنند، بنابراین این هوس کشنده فقط برای مدت کوتاهی دوام می‌آورد.

نتایج بررسی سیستماتیک سال ۲۰۱۲ که در نشریه Appetite منتشر شد، نشان داد که افزودن تندی قابل توجه به وعده‌های غذایی می‌تواند به شما کمک کند تا ۵۰ کالری اضافی در روز بسوزانید. این مورد می‌تواند به کاهش وزن پنج پوندی فقط طی یک سال اضافه شود. مصرف غذا‌های تند همچنین می‌تواند چربی شکم را کاهش دهد و به کاهش اشتها کمک کند. در این مطالعه آمده است که این اثرات تا حدی به دلیل نحوه تحریک گیرنده TRPV ۱ کپسایسین است.

مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۷ که نتایج آن در PLOS One منتشر شد به بررسی مصرف فلفل قرمز تند و مرگ و میر در میان بیش از ۱۶هزار نفر در ایالات‌متحده پرداخت. افرادی که به‌طور منظم غذا‌های تند مصرف می‌کردند، ۱۳ درصد کاهش مرگ و میر به هر دلیلی داشتند.

محققان همچنین خاطرنشان کردند که فعال‌سازی گیرنده‌های TRPV ۱ توسط کپسایسین از طریق افزایش مصرف انرژی و تاثیر بر چربی‌های خون، بر چاقی تاثیر می‌گذارد. بر اساس بررسی انجام شده در سال ۲۰۱۶ در تحقیقات ضد سرطان، کپسایسین موجود در غذا‌های تند می‌تواند از سلول‌های ما در برابر سرطان محافظت، رشد سرطان را متوقف و با بدخیمی و متاستاز سرطان تداخل ایجاد کند.

دیگر خبرها

  • (ویدیو) روش متفاوت روستاییان هندی برای طبخ آبگوشت زغالی
  • (ویدیو) طرز تهیه کرپ سیب‌زمینی سوخاری؛ یک غذای متفاوت و ساده
  • (ویدیو) طرز تهیه مرغ کنتاکی رستورانی به روش کی اف سی
  • کدام فلفل‌ها از همه تندتر هستند؟
  • طرز تهیه مرغ کنتاکی رستورانی به روش کی اف سی (فیلم)
  • نابودی یک تن مواد غذایی غیرقابل مصرف در چناران
  • بیش از یک تُن مواد غذایی غیربهداشتی کشف و جمع‌آوری شد
  • بیش از یک تن مواد غذایی غیرقابل مصرف در چناران نابود شد
  • نماد غذای ایرانی به خوشمزگی قورمه‌سبزی!
  • طرز تهیه آبگوشت زغالی به روش روستائیان هندی (فیلم)